W dniu 26.11.2019 r. nauczyciele przedmiotów gastronomicznych
po raz kolejny zorganizowali obchody Światowego Dnia Żywności. Tegorocznym
hasłem było
„ Niech zdrowie zagości w szkolnej
społeczności”. Przedstawiono prezentacje o napojach energetycznych z propozycją
zdrowych, naturalnych zamienników jakimi
są banany, czekolada, humus czy pestki dyni. Ponadto przypomniano zasady
zdrowego odżywiania z wizualizacją zawartości cukru w produktach chętnie
kupowanych przez młodzież – napoje, batony,
przetwory mleczne. Dzięki współpracy ze szkolną pielęgniarką Panią
Agnieszką Twardowską można było sprawdzić BMI – wskaźnik masy ciała. Odbyła się
również degustacja potraw i deserów( widoczne na zdjęciach poniżej)
dostarczających nam energii oraz poprawiających naszą kondycje i samopoczucie.
Swoją obecnością zaszczycili nas: wicestarosta Zbigniew Hutniczak oraz przedstawicielki sanepidu Halina Stopka i
Małgorzata Kudzia.
W imieniu Komisji Gastronomicznej – Bogumiła Bałos