W dniu 27.11.2019 r. klasa IIIGB odwiedziła Nosalowy Dwór Resort &Spa w Zakopanem.
Swoją wizytę rozpoczęliśmy w Restauracji Regionalnej, gdzie przywitał nas Pan Mateusz Szlachetka – Kierownik Gastronomii Restauracji Regionalnej. Opowiedział nam krótko o historii miejsca, w którym się znajdowaliśmy.
Kolejnym punktem wizyty było spotkanie z szefem kuchni regionalnej Zbigniewem Bajerem, który opowiedział o strukturze kuchni, pracy kucharzy, a także o produktach lokalnych wykorzystywanych w restauracji. W trakcie omawiania tych zagadnień wraz z pomocą naszej koleżanki przygotowali dla nas przystawkę z moskola, oscypka i marmolady z żurawiną, którą wspólnie degustowaliśmy.
Po wizycie w restauracji regionalnej spotkaliśmy się z Panem Radosławem Kubisiakiem- zastępcą szefa kuchni. On przybliżył nam takie zagadnienia jak konfitowanie, sous vide i kuchnia molekularna. Wraz z nim zwiedziliśmy restauracje i zaplecza gastronomiczne resortu. Opowiedział nam o pracy w live cooking- polegającej na przygotowaniu potraw w obecności gościa. Zwrócił również uwagę na różnicę w menu Restauracji Grand, gdzie śniadania i obiadokolacje serwuje się w formie bufetów oraz w serwisie a’la carte, a menu zwiedzanej wcześniej Restauracji Regionalnej.
Ostatnie spotkanie odbyliśmy z Executive chef Piotrem Nadolskim, który opowiedział o strukturze kuchni resortowej, pracy kucharzy na stanowiskach kuchni hotelowych i w poszczególnych komórkach.
Na zakończenie wizyty udaliśmy się w kulinarną podróż po tradycyjnych smakach regionu…..nasz lunch wyglądał i smakował wyśmienicie.
Serdecznie dziękujemy wszystkim osobom zaangażowanym w organizację naszej wizyty zawodoznawczej.
Uczniowie klasy IIIGB oraz opiekunowie :
K. Kijas, E. Moskała