Działanie antybakteryjne składników diety- pięć produktów o działaniu antybakteryjnym

Obecnie coraz częstszym tematem w mediach jest odporność organizmu. Nasze organizmy są wystawione na próbę przez współczesny styl życia. Żyjemy w dużym stresie. Osłabia to nasz układ odpornościowy. Jesteśmy przez to bardziej podatni na cięższy przebieg wielu chorób i infekcji. Jak możemy się naturalnie bronić? Jakie składniki w codziennej diecie wykazują działanie antybakteryjne? Najważniejsze z nich wymienione i opisane zostaną w poniższym artykule.

Żywność o działaniu antybakteryjnym

Najpopularniejszym składnikiem antybakteryjnym jest miód. Używany był do leczenia oparzeń i gojenia się ran od czasów starożytnych.

Czosnek i cebula

Czosnek i cebula, pomimo swoich nie do końca pięknych zapachów, również od wieków odgrywają ważną rolę leczniczą ze względu na swoje właściwości przeciwbakteryjne.

Żurawina

Sok z żurawiny jest najbardziej popularny jako środek dla pacjentów z nawracającymi infekcjami dróg moczowych. Dlaczego? Wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne, koncentrujące się właśnie na drogach moczowych

Zioła

Wśród nich zaś między innymi:

Jak uzyskać pełne działanie antybakteryjne?

Przede wszystkim należy unikać nadmiernego podgrzewania tych składników. Należy wykluczyć całkowicie podgrzewanie ich w mikrofalówce, ponieważ produkty tracą wtedy większość swoich właściwości zdrowotnych.

Zalecane jest również stosowanie połączeń ziół i olejków antybakteryjnych. Jedną z silniej działających par jest olejek z nasion kminku z olejem z kolendry. Korzystnym połączeniem jest również miód z olejkami eterycznymi. Jakich produktów należy unikać, ponieważ osłabiają odporność i działanie antybakteryjne?

Wszystkie produkty wysokoprzetworzone, obfite w tłuszcze trans i cukry powodują osłabienie układu odpornościowego. Aby wspierać właściwości wymienionych w tym artykule produktów antybakteryjnych, należy dbać o jakość całej swojej diety. Należy unikać smażenia i kupowania produktów gotowych, a wzbogacać posiłki w wiele kolorowych warzyw.

Podsumowanie

Wiele z wymienionych powyżej produktów jest obecnie wykorzystywanych w badaniach nad opracowywaniem nowych leków przeciwdrobnoustrojowych. Domowe, stare sposoby na infekcje i stany zapalne okazują się pomocne. Tym bardziej, gdy bakterie uodparniają się na antybiotyki stosowane na rynku farmaceutycznym.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej Polecamy