W dniu 17.09.2021r. odbył się konkurs gastronomiczny – MAŁOPOLSKIE WYZWANIE UCZNIÓW SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH – w Zespole Szkół Nr 3 im. ks. prof J. Tischnera w Bochni, pod tytułem: „Ogarnij kasę na rozwój -challenge kulinarne. Europejskie menu z POWERem”
W konkursie udział wzięli nasi uczniowie Justyna Cielęcarz i Kacper Gierat z klasy 3GA pod opieką dr inż. Krzysztofa Maciejowskiego. Uczestnikom z naszej szkoły przypisano kuchnie europejską – polską.
Każda para uczestników miała do przygotowania danie główne na jednym talerzu, inspirowane kuchnią kraju europejskiego jaki został przyporządkowany. Uczestnicy otrzymali BLACK BOX, z dorszem, który musiał być wykorzystany do dania w 100%. Oprócz składnika głównego uczestnicy mieli możliwość dobrania innych składników z targu. Czas na przygotowanie potraw wynosił 60 minut. Ponadto, każda drużyna musiała odpowiedzieć na pytanie zadawane przez prowadzącą w zakresie uzasadnienia wyboru danych składników do potraw, cech charakterystycznych kuchni wylosowanego kraju oraz walorów smakowych danej potrawy.
Nasi uczniowie wykorzystali kuchnie różnych regionów Polski. Na talerzu królowała kluska śląska w kształcie gruszki, w towarzystwie chutnej śliwki suska sechlońska, otoczonej musem z buraka, sosem serowym oraz ziołami i pędami. Natomiast dorsza z czarnego pudełka połączyli z runem leśnym i sosem grzybowym, nawiazując do naszych terenów.