Wygrana w Powiatowym Konkursie Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”

W sobotę, 18 listopada w Gminnym Ośrodku Kultury w Stryszawie odbyła się dwudziesta pierwsza już
edycja Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych „O Złotą Warzechę”, którego celem jest powrót
do tradycyjnej kuchni oraz popularyzacja i promocja tradycji kulinarnych regionu Podbabiogórza.
Dzięki konkursowi pozyskiwane są stare przepisy naszych babć i przekazywane młodemu pokoleniu
by nie zaginęły oraz, żeby te dawne, smaczne potrawy wciąż gościły na naszych stołach. Podczas
imprezy prezentowane są stroje regionalne oraz piękne dekoracje stołów.
W XXI edycji wzięło udział 13 kół gospodyń wiejskich oraz ekipa naszej szkoły Zespołu Szkół im. W.
Witosa. Tematem przewodnim była fasola. Różnorodność potraw i dań była ogromna. Nie brakowało
zup, pasztetów, smarowideł, pierożków, pierogów. Nasza szkoła przygotowała piękne nakrycie stołu
oraz regionalne przysmaki:
Zupę fasolowa na domowym boczku
Smalczyk z fasoli z kiszonym ogórkiem na domowym chlebie
Buritto z fasolą
Humus z białej, czerwonej i czarnej fasoli na babeczce kruchej
Sałatkę meksykańską z dwoma rodzajami fasoli
Brownie fasolowe
Nalewkę Akacjówkę
Ptysie z kruszonką , kocie oczka, makowiec japoński
Nasza szkoła dostała trzecie miejsce w kategorii potrawy regionalnej . Dziękujemy reprezentacji
naszej szkoły klasie 2 Ga oraz 3 Ga za poświęcony wolny czas oraz opiekunom Pani Klaudi Handzlik –
Kijas oraz Pani Annie Głuszek.