Współpraca Witosa z Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie.

Dnia 3.12.2024 roku klasy 4 ga i 5 ga odwiedziły Uniwersytet Rolniczy wydział technologii żywności. Podczas wizyty uczniowie wzięli udział w warsztatach produkcja lodów rzemieślniczych oraz mleczna essa. Podczas warsztatów z produkcji lodów dowiedzieliśmy się jaki kraj produkuje najwięcej lodów (Niemcy) oraz kto zjada ich najwięcej (Nowa Zelandia). Prowadząca warsztaty przekazała wiele praktycznych porad dotyczących domowej produkcji lodów. Bardzo ciekawym elementem warsztatów było przedstawienie mapy Krakowa z zaznaczonymi najlepszymi miejscami produkcji lodów rzemieślniczych, które uczniowie z wielką chęcią odwiedza podczas następnej wizyty w tym pięknym mieście. Uczniowie samodzielnie przygotowali lody śmietankowe, sorbet cytrynowy oraz lody mleczno truskawkowe. W trakcie oczekiwania na pyszną przekąskę lodową uczniowie zapoznali się z sprzętem laboratoryjnym, mieli okazję zobaczyć wirówkę do mleka, odtłuszczacze oraz inne sprzęty wykorzystywane w codziennej pracy. Na zakończenie warsztatów młodzież dokonała oceny organoleptycznej przeprowadzonej metodą punktową w oparciu o przedstawione kryteria. Najlepszą ocenę uzyskały lody mleczno truskawkowe.W drugiej części warsztatów mleczna essa uczniowie dowiedzieli się dlaczego warto jeść sery, w jaki sposób przechowywać sery aby nie traciły swojego smaku i konsystencji. Prace z produkcją sera zaczęliśmy od produkcji skrzepu. Porównaliśmy skrzepy powstające z mleka pasteryzowanego i sterylizowanego. Następnie prowadząca warsztaty przeprowadziła nas przez każdy etap produkcji sera typu gouda oraz camembert. Kolejnym elementem warsztatów była ocena tekstury różnych serów za pomocą teksturometra. Na zakończenie uczniowie mogli zdegustować 4 rodzaje serów i porównać ich jakość.

Po zakończeniu warsztatów uczniowie odwiedzili Centrum Innowacji oraz Badań Prozdrowotnej i Bezpiecznej Żywności.
Zwiedziliśmy nowoczesna pracownię piekarsko-ciastkarska wraz z magazynem i młynem,
minibrowar ze śrutownią, warzelnią, rozlewnią, magazynem i leżakownią piw
pracownię sensoryczną z przygotowalnią,
pracownię procesów podstawowych, laboratorium technologii win, soków i napojów z leżakownią win i magazynem, laboratoriów pozyskiwania olejków eterycznych, laboratorium sortowania i konfekcjonowania

Organizatorzy wyjazdu
Bogumiła Bałos
Klaudia Handzlik-Kijas