W dniach 16 – 17 stycznia 2025 roku w Ustroniu w studio kulinarnym RM Gastro odbył się II etap konkursu „ Bitwy na drobiowe smaki IV „ Naszą szkołę reprezentowały uczennice Emilia Trojanowska i Olivia Pawlica z klasy 1GO. W pierwszym dniu konkursu uczennice miały do przygotowania dwie potrawy :
1.Przystawka – Pate z wątróbki drobiowej , salsa z ogórka kiszonego , sos z czerwonej porzeczki , proziaki
2.Danie główne – Faszerowane udo kurze z serem pleśniowym i pudrem grzybowym , puree z topinamburu , glazurowana marchewka , sos jerzynowy.
Wszystkie dania musiały być przygotowane po 4 porcje z każdego w czasie 2 godzin.
Na tym etapie startowało 12 drużyn z województw : dolnośląskiego , opolskiego, łódzkiego, śląskiego, małopolskiego, podkarpackiego. Z 12 drużyn zostało wyłonionych 6 zespołów , które zakwalifikowały się do walki o finał konkursu . Nasze dzielne uczennice po bardzo ciężkiej i wyrównanej walce znalazły się wśród 6 drużyn które walczyły o finał w dniu 17 stycznia 2025 roku. Piątkowe zmagania wyglądały znacznie inaczej niż w dniu poprzednim. Konkurs odbył się na zasadach black boxa czyli zawodnicy musieli przygotować jedno danie składające się z 4 porcji z artykułów przygotowanych przez jury konkursu w czasie 2 godzin. Wszystkie zespoły dały z siebie wszystko i zaprezentowały się z jak najlepszej strony. Niestety do finału mogły zakwalifikować się tylko cztery zespoły . Dzięki bardzo ciężkiej i systematycznej pracy w czwórce zespołów znalazły się nasze dziewczyny , które zajęły II miejsce w III etapie konkursu i awansowały do ścisłego finału „ Bitwy na drobiowe smaki IV „ który odbędzie się w Warszawie
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów.
Michał Jarzombek

